Går det att ha postboxar utomhus?

De flesta monterar postboxar inomhus. Det är bekvämare både för brevbärare och de boende samt resulterar i en längre livslängd. Det är däremot möjligt att även montera dem utomhus. Vid dessa tillfällen finns en del att tänka på. Postboxar.nu säljer godkända postboxar och kan svara på frågor.

Fördelar med att montera inomhus

 • Utsätts inte för väta
  Oavsett om boxarna är tillverkade av trä eller metall så kommer väta och miljöpåverkan resultera i att skador på dem lättare uppstår. Inomhus kan de i princip leva lika länge som fastigheten men detta gäller knappast vid utomhusmontering. Dessutom är risken betydligt större för skadegörelse. Monteras de inomhus kan de ju skyddas av en låst dörr.
 • Bekvämare för alla
  De boende önskar till största sannolikhet att deras postboxar är monterade inomhus. De kan därmed gå ner från lägenheten och hämta posten utan att behöva gå ut. För de som delar ut posten finns även en fördel. Det är lättare att hålla posten torr samt dela ut den när detta sker inomhus.

Montera postboxar utomhus

Det finns däremot tillfällen då postboxar måste monteras utomhus. Då gäller det att tänka på ett par saker. Framförallt handlar det om att ge dem skydd.

 • Tak mellan huskroppar
  Ett vanligt alternativ är att boxarna monteras under tak som sträcker sig mellan två, eller fler, huskroppar. Tak som gör det enkelt för de boende att gå mellan huskropparna utan att bli blöt. Därmed kan anslagstavlor, postboxar och annan gemensam service finnas under dessa tak. Exempelvis kan även cykelställ ta upp en del av platsen.
 • Tak ej möjligt
  Om det inte är möjligt att bygga tak (se ovan) är det ett alternativ att bygga ett utskjutande tak. Ett litet mindre tak som sträcker sig ut från fasadväggen och som därmed skyddar mot regn, snö och hagel.

En rekommendation är att prata med återförsäljare av dessa för att välja rätt material och plats. Som fastighetsägare är det även viktigt att vara införstådd i att slitaget kommer att öka. Detta även om de monteras under ett tak utomhus. Dessutom bör man ta i beaktning att skadegörelse och stölder av post är betydligt svårare att stoppa om boxarna monteras utomhus.
Vid nybyggnationer är det extremt ovanligt att postboxar förväntas ställas utomhus. Detta just på grund av de risker som nämns ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *