Viltolyckor – vikten av bra bilbelysning på vinterhalvåret

I Sverige är det generellt ljust på sommaren och mörkt under höst och vinter. Under de kallare delarna av året är det särskilt viktigt att ha koll på bilsäkerheten och bilens bilbelysning. Is och snö är riskfaktorer – men det är också just mörkret och brunsttider i skogarna.

Med bra bilbelysning hinner du reagera

Tittar man en tid tillbaka så har viltolyckorna ökat på senare år. Det kanske viktigaste man själv kan göra för att minska risken för kollision med djur är att ha bra bilbelysning. Att antalet viltolyckor brukar vara som högst under höst och vinter är ingen slump. Givetvis bidrar brunsttider till ökad aktivitet hos djuren – men klart är att dålig sikt och mörker är en faktor som spelar in.

Kort sagt – med bra bilbelysning förlänger du din reaktionstid. Det här är inte bara relevant när det kommer till viltolyckor, utan egentligen alla typer av kollisioner.

God bilbelysning kan ge livsavgörande sekunder

Ponera att du kör 100 kilometer i timmen. Du färdas då ungefär 28 meter i sekunden. Kan du öka din sikt med 100 meter så innebär det att du för tre sekunder mer tid att reagera på. Tre, två eller bara en sekund kan vara potentiellt livsavgörande när det kommer till viltolyckor.

Vilken belysning bör man välja?

Kör du regelbundet i mörker och på dåligt belysta vägar kan det vara klokt att investera i extraljus. Det finns mycket kraftiga modeller ute på marknaden. Glöm inte att vara extra noga med att blända av när du får mötande – de starka ljusen kan vara riktigt jobbiga att möta. Enklast är kanske att köpa extraljuspaket, så att du får alla lyktor som du behöver.

Övriga försiktighetsåtgärder när du kör i mörkret på höst och vinter

  • Bra däck. Snåla inte in på däcken – med riktigt bra vinterdäck och god bilbelysning minskar du risken markant för kollision med djur.
  • Rensa undersidan av skorna. På höst och vinter när det är slaskigt och blött kan det löna sig att rensa av undersidan av skorna lite snabbt. Annars finns en ökad risk för att du slinter om olyckan är framme.
  • Kontrollera snö och is på belysningen. Snö och is som lagt sig på bilbelysningen kan kraftigt påverka din sikt och därmed reaktionstid om ett djur springer ut på vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *