De tre viktiga delarna inom ett hemlarm

De produkter som ingår i ett hemlarm kan delas in i tre olika kategorier. Många väljer att använda den säkerhet som alla dessa tre kategorier ger medan vissa enbart behöver en eller två.

Inbrottsskydd

Med inbrottsskydd minskas risken för inbrott – förutsatt att dekaler är uppsatta – samt gör att väktare snabbt kan komma till platsen om inbrott sker. Inbrottsskyddet kan byggas upp exempelvis av:

 • Videodetektorer
  Nästan samtliga hemlarm har idag videodetektorer. Det är kameror som placeras på strategiska ställen och som aktiveras av rörelse, rök eller hetta. De är därmed kombinerade inbrottsskydd och brandskydd. När de aktiveras visas videon direkt via den tillhörande appen samt för larmoperatören som får larmet. I och med att de kan se vad som skett kan de skicka rätt hjälp direkt.
 • Vibrationsdetektorer
  Vibrationsdetektorer sätts på fönster och larmar om en stor vibration uppstår. Med andra ord kommer ett hemlarm att larma redan när inbrott påbörjas. Om enbart bryt- och videodetektorer används kommer larmet istället aktiveras när inbrottet redan skett.
 • Brytsensorer
  Brytsensorer är det vanligaste sättet att skapa skydd vid dörrar och fönster. När de två sensorerna dras isär aktiveras larmet.
 • Rökgenerator
  Rökgenerator är ett tillägg till hemlarm och som sällan ingår i ordinarie utbudet. En mycket tjock rök skapas på ett par sekunder vid inbrott. De som försöker ta sig in kommer därmed inte att se något alls och därmed kan de inte heller stjäla något.

Brandskydd

Alla hem bör ha ett brandskydd – oavsett om det är inom dess hemlarm eller inte. Larm som högt och ljudligt larmar de boende om brand och rök uppstår. En stor fördel att ha det inom ett hemlarm är att alla produkter kan vara sammankopplade. Om sensorn aktiveras kommer även kamerorna aktiveras och larmoperatören se vad som händer.

Smarta hem – Det nya inom hemlarm

Produkter inom ”Smarta Hem” är det som växer kraftigast inom hemlarm. Det är produkter som skapar en tryggare vardag även om de inte primärt skyddar mot inbrott och brand. Det kan exempelvis vara strömbrytare som kan fjärrstyras via en app eller sensorer som visar allt från luftfuktighet eller vilka lampor som är tända i hemmet. Med allt fler tillbehör i hemmet som kan interagera inom ”Smarta hem” blir det både enklare och säkrare att hantera dessa via larmets app.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *