Företag som svenskarna håller högt

Företag som svenskarna håller högt

Årligen gör Sifo en undersökning för att mäta svenskarnas anseende hos stora företag. Det som de bäst ansedda företagen har gemensamt är att de har en tydlig svensk profil och/eller koppling. I undersökningen deltog 4 300 personer i åldrarna 18 – 79 år och gav sin uppfattning om företagen.

1.    Volvo Cars & IKEA

Förstaplatsen är delad av två jättar – Volvo Cars och IKEA. Sedan förra året har båda företagen tappat något i undersökningen, men fortfarande har de en klar förstaplats i Sifos anseendeindex.

Både Volvo och IKEA är företag som har en tydlig svensk prägel, även om man kan ifrågasätta hur svenska företagen faktiskt är idag. IKEA ägs av en stiftelse i Luxemburg, medan Volvo Cars har ett kinesiskt bolag som majoritetsägare. Hur det ser ut i framtiden, om ägarstrukturerna förändras till att åter vara mer baserade i Sverige, återstår att se.

2.    AB Volvo

Volvo kniper både första- och andra platsen. Förstaplatsen intas alltså av Volvo Cars, medan andraplatsen intas av ett annat bolag i koncernen – AB Volvo. Förra året kunde AB Volvo stoltsera med en förstaplats, men får alltså nöja sig med en andraplats det här året. AB Volvo står bland annat för tillverkandet av varumärkets bussar och lastbilar. Detta bör inte blandas ihop med Volvo Cars, som tillverkar personbilar.

3.    Scania

Scania är ett annat bolag med tydlig svensk framtoning. Precis som med de ursprungligen svenska bolagen ovan, styrs Scania numera från utlandet. Idag ägs Scania av tyska Volkswagen, som inte har varit helt skonade från problem den senaste tiden. För ett tag sedan anklagade EU-kommissionen Scania för kartellbildning ihop med andra tillverkare av lastbilar i Europa. Det här var dock inget som Scania ville kännas vid.

4.    ICA

ICA är ett av de mest välkända företagen i Sverige och bygger på en idé från 1917. Hakon Swenson i Västerås kom på att man kunde centralisera och samarbeta om inköpen, samtidigt som man fortfarande konkurrerar med varandra som handlare. Det här gav handlarna en betydligt större kraft i sina inköp.

Idag har ICA funnits i ett sekel och är ett av de största bolagen i hela landet. Butiker finns i Sveriges alla hörn och den goda utvecklingen visar inga tecken på att avta. Precis som övriga bolag på listan har ICA en tydlig svensk prägel.

5.    Max Hamburgare & Länsförsäkringar

Av de kända hamburgerkedjorna som är etablerade i Sverige finns Max, Burger King och McDonalds med på listan. Den kedja som helt klart har bäst anseende bland dessa är Max, där Sifo konstaterar att Sverigeprofilen är en betydande del i det höga anseendet gentemot konkurrerande kedjor. Länsförsäkringar hamnar ungefär på samma position som förra året och utmärker sig som det försäkringsbolag med högst anseende bland svenskar även i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *