Vad innebär egentligen specialisttandvård?

Problem med tänderna kan orsaka både fysiskt och psykiskt lidande och det finns flera tillstånd och åkommor där vanlig tandläkarvård inte räcker till. I dessa situationer kan man som patient behöva specialisttandvård – men vad innebär det egentligen? Här kan du läsa mer om det samt några exempel på hur det kan se ut.

Olika områden inom specialisttandvård

Specialisttandvård kan som sagt bli aktuellt i fall där inte vanlig tandvård räcker till. Några exempel på sådana fall är där patienter av någon anledning har förlorat tänder och vill ersätta dessa, när patienten behöver tandställning eller när patienten lider av käkledsbesvär.

  • Oral kirurgi – Oral kirurgi är ett område inom specialisttandvård där man utför operationer, till exempel för att behandla sjukdomstillstånd som finns i käkar eller munslemhinnan.
  • Bettfysiologi – En patient som har problem med smärta till exempel i ansiktet, käklederna eller huvudet kan ha behov av vård inom bettfysiologi. Smärtan kan bero på tandpressning eller tandgnissling och ett vanligt sätt att behandla är att ta fram en bettskena till patienten.
  • Ortodonti – Ett annat och mer känt ord för ortodonti är tandreglering, och det används för att korrigera där det finns avvikelser i tändernas position. Vanligen används någon form av tandställning för att åtgärda problemet och det finns sådana som används ett par timmar om dagen/natten samt sådana som sitter i konstant under en längre tid. Även enklare fall av över, – och underbett kan korrigeras med hjälp av tandställning, men ibland är käkkirurgi nödvändigt.
  • Oral protetik – Den som tappat en eller flera av sina permanenta tänder kan både känna sig obekväm och få problem – till exempel med att tugga. Oral protetik är ett område inom specialisttandvård som kan råda bot på det problemet. Detta område innebär kort och gott att man tar fram ersättningar för förlorande tänder
  • Parodontologi – Tandlossningssjukdomar kan ge svåra besvär så som infektioner och förlust av tänder. För en patient som drabbats av detta är det området parodontologi som gäller.

Detta är bara några av dom områden som finns inom specialisttandvård. Det finns även andra områden, så som specialiserad barntandvård och sjukhustandvård. Oavsett besvär eller bekymmer finns dock hjälp att få. Även för den som lider av svår tandläkarfobi kan få hjälp, då flera tandläkarkliniker erbjuder program för just tandvårdsrädsla. Även det skulle kunna tas med som ett område inom specialiserad tandvård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *